Let's rethink everything

Updates

rethink bar 4.png

Rethink Colum: Sint Paper Doll

Sinterklaas

's Nachts werp ik een blik op mijn klok, 2:03 verschijnt in het groen. Ik spring uit bed en loop op mijn tenen naar de keuken. Ik was vergeten om de melk op te drinken, die mijn dochter op de vensterbank had achtergelaten voor Sinterklaas. In het donker hoorde ik de vier-jarige slapen, terwijl ze haar knuffelhond omhelsde. Op de vensterbank had ze 'gebeden' op een roze schoentje voor een kadootje met een liedje voor de Sint. We waren net verhuisd naar Nederland vanuit Finland. Natuurlijk hield ze van de Sinterklaas traditie. Wie zou het feest nou niet leuk vinden, met alle mysterie, theater en magie?!

Langzaam maar zeker werden we Amsterdammers. Je kan zijn wie je wilt, kleden zoals je wilt en je wordt altijd gerespecteerd en waardevol. Het leven was zoet en vergevingsgezind. Tot onze tweede Sinterklaasfeest. Nu realiseerde we dat de tijd rond Sinterklaas een periode is van verborgen agressie. Mensen voelen angst dat hun traditie bedreigd wordt en met die angst komt agressie. Tradities kunnen averechts werken en mensen tegen elkaar uit spelen.

Op het Rethink kantoor in Amsterdam kochten we koekjes, schonken we thee in en begonnen we te brainstormen hoe we iets wat leuk begonnen is weer leuk kunnen maken. We begonnen met achtergrondonderzoek op de onderdelen van Sinterklaas. Ten eerste de geschiedenis van de echte man. Ten tweede de Sinterklaastraditie uit de 18e eeuw en als laatste, de verschillende tradities in de rest van de wereld. 

We zagen in dat het conflict rond Sinterklaas komt omdat hij vastzit in een specifiek beeld. De geschiedenis laat zien dat zelfs in Nederland, de traditie vroeger constant veranderde. In juni 2017 begon Amina Belkasmi, de Nederlandse graphic designer, met schetsen in Geneve. In augustus vervolgde de jonge Amsterdam-Oostenaar Noah Hilhorst het onderzoek en de ontwikkeling van het concept. De project leider van Rethink, Ik, Umayya nam wat meer koekjes en thee en werkte ook samen met Helsinki (Finland is het officiele land van de Kerstman). We besloten dat we de principes van Sint Nicolaas centraal willen stellen: een goed hart, zachtmoedigheid en respect. We hebben veel gelachen de afgelopen zes maanden bij het maken van dit knipblad in 3 versies: Nederlands, Engels en Fins. De Sint is aangekomen.

Vergeet je woede, vergeet je zondes! We hopen dat Sinterklaas je net zoveel plezier brengt als hij aan ons heeft gegeven in dit proces!

Umayya Abu-Hanna (vertaald uit het Engels)

Henk Kommunikasie